Títo vzdialení príbuzní zemiaku, plní betakaroténu, antioxidantu, ktorý v krvi zdvíha hladinu vitamínu A, sú nielen obyčajnými sladkými zemiakmi, ale aj veľmi vhodnou mňamkou pre deti. Dnes sa často prezentujú ako nová, moderná potravina, opak je pravdou – jedli sa už počas druhej svetovej vojny, keď sa zistilo, že majú skvelé výživové vlastnosti.
Zázračné je najmä veľké množstvo vlákniny, ktorá zostáva, samozrejme, zachovaná aj vo vákuovo fritovaných batatoch. Vyššie teploty ako varenie, pečenie či smaženie jej totiž nerobia dobre.
Okrem betakaroténu sú bohatým zdrojom aj vitamínu C a draslíka, dôležitého pre krvný tlak. Pre váš metabolizmus je nemenej podstatný aj mangán či vitamín B5 a B6.
Ak ešte stále neviete, či zahryznúť do tohto batatu, vedzte, že aj hladina cukru v krvi sa vám poďakuje.
VÝŽIVOVÉ HODNOTY
Výživové údaje na 100g
Energia
1759 kJ
420 kcal
Tuky
15 g
z toho nasýtené mastné kyseliny
1,5 g
Sacharidy
51 g
z toho cukry
62 g
Vláknina
13 g
Bielkoviny
3,4 g
Soľ
0,43 g