Prémiové tekuté chilli korenie z Habanera červeného 20 ml - Mayapan

Prémiové tekuté chilli korenie z Habanera červeného 20 ml - Mayapan

Aktuálna dostupnosť produktu nie je známa. Overiť dostupnosť v obchode.
6,90 €

Popis: Tekuté chilli korenie z Habanera červeného
100% prírodný produkt
Pálivosť: 500 000 SHU*
Balenie: Sklenená fľaša - 20ml
Trvanlivosť: 12 mesiacov Korenie z Habanera červeného má výrazne paprikovú chuť a vôňu s nádychom exotiky. Je krásnej karmínovo-červenej farby. Výborne sa hodí na pečené a grilované mäso, na pizzu, hranolky, do hamburgerov, bagiet, gulášov, prívarkov, vývarov a na divinu. Chilli môže zamedzovať rastu nádorových buniek, rozširovať cievy, zabraňovať migrénam, podporovať metabolizmus a chudnutie.   Zaujímavosti o čili:   10 dôvodov, prečo sa oplatí jesť chili
Chili a ostré papričky sa môžu zdať ako nezdravé potraviny, často podávaná k niečomu prepečenému, mastnému a slanému, obľúbený evergreen lekárov, ktorí sa snažia človeku naordinovať zdravý životný štýl. V skutočnosti má chili ako také veľa pozitívnych účinkov. Stačí si pamätať na zlaté pravidlo – všetko s mierou. 1. Kapsaicín a chudnutie. Táto látka je alkaloid, a áno, presne toto je to, čo robí chili pálivým. Podľa miery obsahu kapsaicínu sa určuje ostrosť papriky. A teraz to hlavné – môže vám to pomôcť zrýchliť metabolizmus (pamätáte, ako sa pri jedení chili občas skoro spotíte?) a čím viac tepla vaše teplo produkuje, tým rýchlejšie spaľuje tuky. Vraj až do troch hodín po jedle telo spaľuje o pätinu rýchlejšie ako v normále.
2. Vláknina. Vynecháme debatu, na čo všetko je vláknina dobrá (je to dlhý zoznam). Hlavné je, že aj paprika obsahuje svoju dávku.
3. Zlepšená kontrola inzulínu. Diabetici sa musia často radiť s lekárom, čo konzumovať a čo nie. To, že má kapsaicín pozitívny vplyv pre cukrovkárov, nie je len povera, ale zaoberajú sa tým aj serióznejšie vedecké štúdie (v skratke a v angličtine napríklad.
4. Vitamíny A a C – prvý je dobrý pre hladké fungovanie sliznice, druhý na celkovú imunitu. Funkcií majú tieto vitamíny viac, vzájomne sa podporujú. Nám stačí vedieť, že podobne ako v inej zelenine – napríklad v obyčajnej paprike alebo paradajkách – sa nachádza aj v chili (hoci zďaleka nie v odporúčanej dennej dávke).
5. Železo. Ak máte problém so „železom“ a máte naordinovanú špeciálnu diétu, určité stopové množstvo vám ponúknu aj ostré papričky chili.
6. Prečistenie dutín. Tento efekt si nepotrebujete nechať potvrdiť od niekoho iného. Cítite to aj sami, ak máte upchatý nos, alebo vás trápia hlieny, chili vás môže pekne prečistiť.
7. Prevencia pred vredmi. Vraví sa, že korenisté jedlá vredy spôsobujú – a opäť prišlo na naše zlaté pravidlo. V rozumnom množstve totiž chili pomáha kontrolovať žalúdočnú kyselinu, ktorá potom nerozleptáva žalúdočné steny a pomáha budovať zdravú imunitu vo vnútri našej kľúčovej brušnej flóry (kde sa nachádza väčšina buniek zodpovedných za ľudskú imunitu).
8. Lepší spánok. Ľudia, čo pravidelne konzumujú chili, vraj lepšie spia. A nielen preto, že majú v noci menšiu chuť na sladkosti (tiež vďaka hádajte čomu).
9. Nižší cholesterol. Opäť – dlhšie lekárske čítanie, ale zdá sa, že chili papričky pomáhajú aj pri udržiavaní zdravej hladiny cholesterolu a mierne pomáha pri prevencii voči infarktu či kardiovaskulárnym problémom.
10. Bielkoviny. Na koniec sme si nechali to, čo so samotným chili presne nesúvisí, ale uvádza sa pri väčšine článkov o pozitívach chili. Telo bielkoviny potrebuje, ostatne, nie je postavené z ničoho iného. Chili sa konzumuje buď s mäsitými jedlami alebo vo vegetariánskej verzii, v oboch prípadoch ide o typické na bielkoviny bohaté jedlá. Dobrú chuť.     Chili a jeho zárezy v Guinessovej knihe rekordov
  Najpálivejšou chili papričkou na svete je Smokin Ed's 'Carolina Reaper'. Rekord z roku 2013 je oficiálne potvrdený Guinessovou knihou rekordov (existuje veľa blogov a informácií, kde sa tvrdí niečo iné). Ak neveríte - tu je celý príbeh.

Rozparovačovi namerali viac ako 1,5 milióna Scovillleho jednotiek pálivosti. Musí to byť ohromné peklo, veď väčšina ľudí sa väčšinou uspokojí už s obyčajným Jalapeño, ktoré má tak 5 tisíc Scovilleho jednotiek. Také Tabasco môže mať už 50 tisíc, čo je už dosť. Ale 1,5 milióna? Inferno. Druhý Austrálčan "Butch T" mal iba 1,4 milióna jednotiek. Ako sa teda dá dozvedieť, že má spomínaný Rozparovač príjemnú chuť s čokoládovými a škoricovými tónami? :)

Pestovateľ Ed pracoval na tejto odrode (ktorá je vraj niečo medzi sladkým Habanero a pekelne ostrým Naga Viper) 20 rokov a okrem iného povedal, že sa na to dal aj kvôli častému výskytu rakovinového ochorenia v jeho rodine. Chili sa totiž považuje za potravinu, ktorá znižuje riziko rakoviny.

Mimochodom, jeden z predchádzajúcih držiteľov rekordu bol z Indie a jeho závodník mal "len" 800 tisíc Scovilleho jednotiek (aj tu vidno, aký kus cesty dokázali šľachtitelia v posledných rokoch zájsť). Svoje chili korenie vraj chcel využívať ako náplň do granátov proti teroristom. Keďže nie sme odborníci na indickú armádu, nevieme povedať, ako to celé dopadlo.

Iný príbeh sa týka jedenia chlli (príbeh v dailymail.co.uk). Statočná žena menom Anandita Dutta Tamuly zjedla za dve minúty 51 papričiek. Inému človeku by také množstvo spôsobilo pravdepodobne smrť alebo by to skrátka fyzicky nevládal. Ale ona si s chili (Bhut Jolokia, najpálivejšie chili za rok 2007, milión Scovilleho jednotiek) ešte aj poumývala oči. Vedľa stojaci Gordon Ramsay len lapal po dychu.

26-ročná Anandita sa skromne priznala, že indické chili Bhut Jolokia jedáva od útleho detstva a nikdy ju to neštípalo. V piatich rokoch jej mama liečila infekciu na jazyku s chili pastou. Na konci celého výkonu ešte nespokojne dodala, že dúfala, že papričiek zje aspoň 60.