Mandle
Jeden z najvhodnejších a najvýživnejších druhov orechov. Svoj pôvod majú v Ázii a darí sa im v oblastiach so stredomorským podnebím. V 19. storočí ich začali pestovať aj v Amerike a dnes patrí Kalifornia k najväčším pestovateľom mandlí.
Už v minulosti boli mandle cenenou súčasťou stravy, pretože pomáhali pokryť dennú potrebu bielkovín a zdravých tukov. Sú zdravou pochúťkou pre každého. Používajú sa celé, lúpané alebo mleté. Odporúčajú sa hlavne tehotným a dojčiacim ženám. Nemali by chýbať v jedálničku najmenších, nakoľko pozitívne ovplyvňujú vývin mozgu. Tiež prospievajú črevnej mikroflóre a posilňujú imunitu.
Mandle sú bohatým zdrojom:
bielkovín,
polynenasýtených a mononenasýtených mastných kyselín,
vlákniny,
draslíka, horčíka, vápnika, železa, fosforu, medi a zinku,
vitamínov zo skupiny E a A.
Mandľové smoothie
Ingrediencie
1 hrnček mrazených čučoriedok
1 ks banán
1/2 hrnčeka mandľového mlieka
1 PL mandľovej pasty z lúpaných mandlí
voda podľa potreby
Postup
V mixéri rozmixujeme čučoriedky s mandľovým mliekom. Potom pridáme banán a mandľovú pastu z lúpaných mandlí na zvýraznenie chuti. Všetko spolu v mixéri opäť dôkladne rozmixujeme. Konzistenciu smoothie si môžeme prispôsobiť podľa svojej chuti pridaním potrebného množstva vody. Hotové smoothie rozlejeme do pohárov a ozdobíme posekanými mandľami.