Mandle
Jeden z najvhodnejších a najvýživnejších druhov orechov. Svoj pôvod majú v Ázii a darí sa im v oblastiach so stredomorským podnebím. V 19. storočí ich začali pestovať aj v Amerike a dnes patrí Kalifornia k najväčším pestovateľom mandlí.
Už v minulosti boli mandle cenenou súčasťou stravy, pretože pomáhali pokryť dennú potrebu bielkovín a zdravých tukov. Sú zdravou pochúťkou pre každého. Používajú sa celé, lúpané alebo mleté. Odporúčajú sa hlavne tehotným a dojčiacim ženám. Nemali by chýbať v jedálničku najmenších, nakoľko pozitívne ovplyvňujú vývin mozgu. Tiež prospievajú črevnej mikroflóre a posilňujú imunitu.
Mandle sú bohatým zdrojom:
bielkovín,
polynenasýtených a mononenasýtených mastných kyselín,
vlákniny,
draslíka, horčíka, vápnika, železa, fosforu, medi a zinku,
vitamínov zo skupiny E a A.
Kokosové orechy
Kokosové orechy patria medzi najväčšie orechy na svete a do Európy sa dostali z Indie. Sú plodmi kokosových paliem, ktoré rastú len v trópoch a potrebujú veľa tepla a slnečného žiarenia. Kokosová palma môže dorásť do výšky 30 metrov a kokosový orech na nej dozrieva až 1 rok.
Jeho konzumácia pomáha pri tráviacich a žalúdočných problémoch, znižuje krvný tlak a udržuje správnu hladinu cukru v krvi. Odporúča ako sa ako prevencia pred rakovinou prostaty, prsníka a čriev. Je vhodný pri liečení obličkových kameňov, chorobách pečene, žlčníka a chronickej pankreatitíde. Podporuje lepšiu obranyschopnosť organizmu a zvyšuje imunitu. Je účinný proti vírusom, baktériám, plesniam, kvasinkám a iným mikróbom. Je ďalším z exotických plodov, ktorý pomáha telu rýchlejšie spaľovať tuky.
Kokosový orech je bohatým zdrojom:
vitamínov B1, B2, B3, B6, E, C,
železa, vápnika, fosforu, horčíka, draslíka, kremíka, sodíka,
vlákniny,
nasýtených tukov,
bielkovín,
proteínov.
Kokosové smoothie s mandľovo-kokosovou pastou
Ingrediencie
1 hrnček kokosového alebo mandľového mlieka
¼ hrnčeka mandľovej pasty s kokosovým orechom
10 ks ďatle (bez kôstky)
1 KL vanilkového extraktu
2 hrnčeky ľadu
1 - 2 PL cukor z kokosových kvetov/ stéviu/ med (podľa chuti)
Postup
V mixéri rozmixujeme ďatle s kokosovým alebo mandľovým mliekom na kašu. Potom pridáme mandľovú pastu s kokosovým orechom, vanilkový extrakt, kocky ľadu a cukor z kokosových kvetov na dosladenie. Ako sladidlo môžeme použiť aj stéviu alebo med – podľa chuti. Všetko spolu v mixéri opäť dôkladne rozmixujeme. Hotové smoothie rozlejeme do pohárov a ozdobíme posekanými mandľami alebo zľahka posypeme strúhaným kokosom.
Osviežujúci jogurtový pohár
Ingrediencie
1 biely jogurt
1,5 - 2 PL mandľovej pasty s kokosovým orechom
1/4 vanilkového struku
kokosový cukor podľa chuti
ovocie podľa chuti – jahody, maliny, čučoriedky, ríbezle, černice
na ozdobu - mandle, kokosové plátky, kešu orechy
Postup
Očistíme si vanilkový struk. Získané vanilkové semiačka a kokosový cukor zmiešame spolu s jogurtom.
Do pripravených sklenených pohárov (výborné sú poháre na stopke) vrstvíme postupne ovocie (podľa chuti), jogurt a mandľovú pastu s kokosovým orechom.
Keď takýmto spôsobom pohár naplníme, tak na vrch ešte poukladáme ovocie a celý ho dozdobíme nasekanými orechmi – môžeme použiť mandle, kešu orechy alebo plátky kokosovej dužiny.
Na dozdobenie je vhodné použiť aj umyté listy mäty alebo medovky.