Lekárska veda o veľmi účinnom liečení a prechádzaní chorôb pomocou živín, urobila za posledných 30 rokov nesmierne pokroky. Tieto poznatky sú však väčšinou roztrúsené v špeciálnych odborných časopisoch, ktoré sú málo čítané, takže väčšina praktických lekárov o nich ani nevie. Autorka tejto publikácie vyštudovala lekársku fakultu, získala vedeckú hodnosť z biológie a biochémie a špecializovala sa na ortomolekulárnu medicínu. Ortomolekulárna medicína lieči živinami, t.j. látkami, obsiahnutými v ľudskom tele. Nedostatok niektorých látok vyvoláva určitú chorobu. Z toho hľadiska je zloženie potravy pre chorého rovnako dôležité ako i pre zdravého. Autorka napísala túto knihu pre lekárov, ale napísala ju tak zrozumiteľne, aby ju mohli používať úspešne i sami chorí. ,,Sme presvedčení, že ak budú dodržiavané stravovacie zásady predložené v tejto knihe, dosiahne sa na ich základe omnoho väčší prínos pre zdravie ľudstva, než z čohokoľvek iného v doterajšej jeho histórii.´´ Dr. Currier z akadémie výživy v USA